Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Jonsson är bibliotekschef i Gävle kommun och anser inte att bibliotekarier ska agera dörrvakter. Foto: SVT / Rikard Berglin

Ny lag ska stoppa buset på bibliotek och badhus

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli träder en ny lag i kraft som gör det möjligt för bibliotek och badhus att porta individer som stör verksamheten. Men Petra Jonsson, bibliotekschef i Gävle kommun är skeptisk till lagändringen.

– Bibliotekarier kan inte agera dörrvakter, säger hon.

Redan idag har butiksinnehavare möjlighet att få individer som begår brott eller trakasserar personal eller besökare portade från sina lokaler. Den nya lagen innebär att även bibliotek och badanläggningar omfattas av det så kallade tillträdesförbudet.

Det är upp till badhusen och biblioteken själva att avgöra huruvida de vill få en person portad från verksamheten. De lämnar då in en begäran till en åklagare som beslutar om tillträdesförbud ska gälla. Statistik från handeln har dock visat att bara var tredje anmälan leder till portning och Petra Jonsson tror att tillträdesförbudet kan leda till nya problem för biblioteken.

– Om en person får ett tillträdesförbud, motsätter sig det och blir upprörd och arg över det och ändå försöker ta sig in på biblioteket så ökar stökigheten, säger hon.

Den som bryter mot ett tillträdesförbud riskerar upp till sex månaders fängelse.

Hör Petra Jonsson resonera om tillträdesförbudet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.