Ny mötesplats för Gävleborgs cancerdrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen invigdes träffpunkten Ljuspunkten på Tullbomsgården i Gävle där cancerdrabbade och deras anhöriga ska kunna få stöd.

Landshövdingen Per Bill och länets cancersamordnare var på plats vid invigningen på måndagseftermiddagen. Och istället för att klippa bandet valde Per Bill att knyta ihop två band.

– Alla blir glada av nya vänner och i det här fallet går fler organisationer ihop och samarbetar så jag vill sammanfoga banden istället för att dela på dem i två delar, sade Per Bill under ceremonien.

Sex olika cancerföreningar

De sex olika föreningarna i länet som samarbetar för att bli så effektiva som möjligt i att ge stöd åt cancerdrabbade är: Prostataföreningen Gävleborg, Bröstcancerföreningen Maria Gävleborg, Mun- och halscancerföreningen Gävleborg, Blodcancerföreningen Uppsala, Gyncancerföreningen Gävleborg och Cancerföreningen Gävleborg.

Som ett slag i huvudet

– Att få ett cancerbesked är som att få ett slag i huvudet med en stekpanna, och då behöver man stöd, säger Lena Öberg, ordförande i Ljuspunkten.

Hör henne berätta mer om varför det är  så viktigt att skapa denna mötesplats, i klippet ovan.

I nästa veckan startas samma projekt i Hudikvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.