Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte ovanligt att unga har en liberal inställning till droger, det menar Helena Hedman och Maria Öhagen. Hör dem om hur den nya mottagningen i Sandviken ska göra skillnad. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Ny mottagning för unga med missbruksproblem öppnar i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Unga droganvändare har ofta behov av flera vårdkontakter inom kommun och region, och nu ska länets första ”Mini-Maria” minska risken för unga att falla mellan stolarna.

– Vi är lite dåliga på att fånga upp unga som har den här kombinationen av problem, säger Maria Öhagen, chef för regionens ungdomsmottagning.

I augusti öppnar ”Mini-Maria” som ett pilotprojekt över tre år vid sjukhuset i Sandviken.

Namnet kommer från vårdinrättningen Mariapol i Stockholm och ”Mini-Maria” finns på flera platser i landet.

Följs av forskare

Mottagningen i Sandviken kommer att bemannas med socionomer och sjuksköterskor anställda av kommunen och Region Gävleborg. Nu löget har de en budget på fem miljoner kronor första året, därefter något lägre.

Till en början vänder sig mottagningen till unga i Sandviken, Hofors och Ockelbo. Projektet ska följas av forskare från Högskolan i  Gävle och ambitionen är att öppna fler ”Mini-Maria” i länet om det fungerar väl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.