Stort oljeutsläpp prövas igen i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag, onsdag, och på torsdag tar Hovrätten för nedre Norrland upp målet om det uppmärksammade oljeutsläppet i Söderhamn för snart fyra år sedan.

Det var några dagar före jul, för snart fyra år sedan, en anställd på Arizona Chemical av en slump upptäckte att det forsade råtallolja ur en cistern, knappt 100 meter från havet vid Långrörshamnen. Det slutade med att 800 000 liter varm och lättrunnen olja nådde ett stort område där många fritidshus, badplatser och stränder ligger. Det har varit ett hårt och tidskrävande saneringsarbete som till viss del pågått fram till nu.

Tingsrätten friade Arizona Chemical och menade att det inte fanns tillräckligt med bevis för att slå fast att bolaget på något sätt gjort fel eller låtit bli att vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra olyckan.

Efter tingsrättens dom sa åklagaren Christer B Jarlås till SVT att han tycker att rätten hade missat väsentliga delar i det tillstånd Arizona Chemical hade av förvaringen av råtalloljan och menar att företaget uppgett felaktiga uppgifter när man sökte tillståndet.

”Glömt bort”

– Hade företaget uppgett att det här var en produkt som var lättflytande och svårsanerad så hade kraven från tillståndsgivaren sett helt annorlunda ut och det har tingsrätten på något märkligt sätt helt glömt bort vid sin prövning trots att jag sa det flera gånger under rättegången, sa han då.

Han anser att Arizona gjort sig skyldig till miljöbrott efter brister i tillsyn och kontroll och ska därmed betala minst 5,5 miljoner kronor i en företagsbot. Råtallolja är skadligt för människors hälsa, djur och växter och det är viktigt att det blir en prövning även i Hovrätten, menar han.

– Det här är en sådan stor och miljöpåverkande händelse så det vore fel av mig som miljöåklagare att vara den som själv skulle ta beslutet att det här inte skulle prövas så det är väl snarare en slags skyldighet som jag har, med tanke på omfattning på de skador som varit, att det prövas så långt det går i domstolsväsendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet