Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Specialpedagog Åsa Bergshem på Bromangymnasiet ingår i det internationella samordningsprojektet för att fånga upp unga med trauman. Foto: Lari Honkanen/SVT

”Flera barn och unga upplever trauman” – ska nu få bättre stöd i nytt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Många elever har det extra svårt under pandemin, men genom ett nytt samverkansprojekt mellan olika yrkesgrupper, vill man nu hjälpas åt att fånga upp och stötta unga med trauman.  

Pandemin har inneburit många utmaningar bland annat fjärrundervisning, som innebär att ett klassrum med lärare byts ut mot en skärm i hemmet. Det ställer högre krav på elevers egna motivation, koncentrationsförmåga och studiero hemma.

För en hel del fungerar det inte och skolgången blir lidande. Samtidigt gör distansen det svårare för personal att se vilka elever som mår dåligt.

– Synliga problem hos en elev är ofta bara toppen av ett isberg. Det som inte syns är basen i form av underliggande trauman, säger Åsa Bergshem, specialpedagog på Bromangymnasiet.

Projekt om barn med trauman

På Bromangymnasiet i Hudiksvall pågår ett internationellt samarbetsprojekt om trauman i form av ogynsamma barndomsupplevelser. Syftet är att lära sig mer om dessa trauman, hur de påverkar och hur man kan samverka mellan skilda yrkesgrupper för att stötta individen.

I augusti avslutas projektet med ett seminarium för all personal i Hudiksvalls kommun som jobbar med unga människor. Samtidigt släpps en bok och ett arbetsverktyg som kan användas för att bygga ett hjälpande lag runt en elev. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet