Biljetter kan köpas från och med den 9 november. För att anpassa antalet avgångar i förhållande till lokförarbristen och resenärers behov har man infört nya avgångar.
Avgångar som är prioriterade är då många pendlar till jobb och studier och på några av sträckorna kommer längre tåg att köras. Möjlighet till att ta in ersättningsbussar ses även över.
Turtätheten kommer att vara oförändrad på flera sträckor i relation till höstens tidtabell, samtidigt som vissa sträckor får färre avgångar.
Gävle-Tierp
Det blir en viss utglesning under rusningstid, men det körs avgångar varje timme enligt ordinarie tidtabell. Inga förändringar i helgtrafiken, med undantaget sista avgången natt mot lördag och söndag från Uppsala via Tierp till Gävle som körs något senare.
Lokförarbristens påverkan
Det är en nationell lokförarbrist som gör att Mälartåg anpassar den nya tidtabellen efter tillgången på lokförare.
– Att utbilda och rekrytera fler lokförare är den viktigaste insatsen för att möta Sveriges behov av en mer stabil tågtrafik. MTR kommer innan årets slut ha startat två lokförarutbildningar med lön i egen regi, och en tredje våren 2023, som bidrar till att fylla det framtida behovet av lokförare på Mälartåg, säger Joakim Sundh, vd för MTR Mälartåg.