Åsa Lindestam presenterade budgeten i Sandviken. Foto: SVT

Nya miljoner till Gävleborg

Publicerad

I sista budgeten innan valet i höst satsar regeringen ytterligare miljoner på vård, skola och omsorg.

– Det är en bra budget för Sverige, säger Åsa Lindestam (S).

I vårbudgeten som läggs fram av S och MP redovisas siffrorna för extrapengar, pengar som alltså inte fanns med i den ordinarie budgeten i höstas, till kommuner och landsting.

Region Gävleborg får ett tillskott på över 300 miljoner som ska stärka bland annat förlossningsvården. För kommuner blev tillskottet störst för den största kommunen, Gävle, medan det minsta tillskottet gick till den minsta kommunen, Ockelbo.

Åsa Lindestam, S, riksdagsledamot på Gävleborgsbänken, besökte Sandviken för att tala om vad budgeten betyder för kommunerna.

– Det betyder lite mer pengar för dem. Med tanke på hur många man har tagit emot och hur många extratjänster som man har lyckats åstadkomma, säger hon.

Extratjänster är arbetstillfällen som kommunerna organiserar men staten betalar för.

Vad är viktigast i budgeten?

– Jag upplever att det är pengarna till välfärden förstås. Det är mycket pengar till skola och omsorgen, säger Åsa Lindestam.

Vinner ni valet på den här budgeten?

– Det får vi hoppas för jag tror att det här är en budget som är bra för Sverige.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.