Nya regler ska trygga fisket längs Gävleborgskusten

Publicerad

Abborre och gädda har de senaste åren blivit allt mer sällsynta längs kusten i Gävlebukten. Därför startar nu länsstyrelsen i Gävleborg en genomgång av reglerna kring fisket i länet.

De nya reglerna som ska tas fram gäller både för yrkes- och sportfiskare. Bland annat kan det bli begränsningar i fiske med nät nära land. De nya reglerna kommer att börja gälla från 2019 och ska trygga fiskbeståndet i länet.

– Vi har nått vägs ände och måste se till att folk fiskar på rätt sätt, säger Kalle Gullberg länsfiskekonsult på Länsstyrelsen i Gävleborg. Lägger man mycket nät på våren i en gäddvik kan man skada beståndet. Då blir ju fångstchansen för andra begränsad resten av året. Vi har fått larmsignaler de senaste åren att det blir mer och mer storspigg för att det finns för lite rovfisk. Och då äter storspiggen upp gädd- och abborr-ynglen i stället för tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.