Nya riktlinjer för Gävles cykelbanor i vinter. Foto: Johan Engman/TT

Plogas vid tre centimeter – snöröjningen blir bättre på prioriterade cykelbanor i Gävle

Uppdaterad
Publicerad
Från och med i år gäller nya riktlinjer för snöröjningen av Gävle kommuns cykelbanor. Nu plogas det prioriterade cykelvägnätet redan vid tre centimeter.

I det prioriterade cykelvägnätet ingår totalt sju sträckor, som går från ytterområdena in till de centrala delarna i Gävle. Alla vägar möts kring Nygatan och Drottninggatan. Det prioriterade cykelbanorna ska vara snöröjda från 06.30 och innan 16.00 på eftermiddagen alla dagar som det är ett behov.

Genom de nya riktlinjerna som började att gälla i år kommer det prioriterade cykelvägnätet att snöröjas redan vid tre centimeter, istället för som tidigare vid fyra till fem centimeter. För blötsnö gäller numera en gräns på 2.1 centimeter.

– De tidigare riktlinjerna har gällt sedan 2012. Anledningen till att de nu ändras är att det har blivit för stor snöbildning tidigare. När väderleken växlar mellan plus och minus blir det spårigt och halkigt på banorna och därför sänker vi nu nivån, säger Henrik Statin, gatuingenjör på Gävle kommun.

Gränsen även sänkt för de ”vanliga cykelbanorna”

Snöröjningsgränsen har även sänkts för de ”vanliga cykelbanorna” som inte ingår i det prioriterade cykelvägnätet. För dem gäller nu en gräns på fem centimeter, istället för som tidigare fem till sex centimeter. För blötsnö gäller en gräns på 3.5 centimeter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer