• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Plastpåsarna har blivit dyrare vilket ger mer eftertanke att återanvända påsar. Foto: Sabina Pettersson/ SVT

Ny skatt på plastpåsar: ”Varför tog jag inte med mig tygkassarna?”

Uppdaterad
Publicerad

Ökad skatt på plastpåsar gör matkassarna dyrare i butiken. Ett högt pris ska ger mer eftertanke att återanvända påsar.

Första maj infördes den nya skatten på platspåsar som riksdagen klubbat igenom tidigare. Den nya punktskatten på tre kronor gör att en påse nu kostar nästan sju kronor i matvarubutiken. För en mindre ”fruktpåse” är det 30 öre per påse.

– Jag tittade faktiskt nu på 6.50, att de kostar det och jag tänkte ”varför tog jag inte med mig tygkassarna”, säger Lise-Lotte Lindgren, butikskund i Gävle.

40 påsar per person

Att man ökar punktskatten för plastpåsar är för att EU år 2015 beslutade att man 2025 ska använda bara 40 plastpåsar per person under ett år. Det är något som sedan ska leda till att man minskar nedskräpning i natur och hav.

– Jag tror att det är bra, det verkar kunna slängas plast kors och tvärs fast det inte ska göras det, säger Lars Lundin, butikskund i Gävle. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.