Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på insidan av det kritiserade parkeringshuset. Foto: Lari Honkanen / SVT & Markus Dahlberg / SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nya stadsdelen Kattvikskajen i Hudiksvall kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Den framväxande stadsdelen Kattvikskajen i Hudiksvall möter kritik. Många reagerar på att sikten mot vattnet har försämrats, och tycker att det nya parkeringshuset ger ett fult intryck.

– Som någon i sociala medier skrev: ”Som en Berlinmur utåt vattnet”, säger Eric Norin från föreningen Arkitekturupproret.

I februari 2021 togs det första spadtaget på den nya stadsdelen Kattvikskajen i Hudiskvall, och sedan dess har det hänt en del. Ett större lägenhetshus och parkeringshus har tagit form.

Stadsarkitekt Emma Nordebo Snygg har förståelse för att folk reagerar på den nya bebyggelsen.

– Det är ju ganska brutalt när det växer upp en bebyggelse på en plats där det tidigare inte fanns någon bebyggelse alls, och då blir påverkan på utsikten stor, men det man får komma ihåg är att här byggs en helt ny stadsdel, säger Emma Nordebo Snygg, stadsarkitekt på Hudiksvalls kommun.

Stadsbilden påverkas

En reaktion som många har är att den nya stadsdelen inte passar in i Hudiksvalls nuvarande stadsbild. En av dem är Eric Norin från föreningen Arkitekturupproret.

– Varför ska allt vara annorlunda hela tiden, kan man inte bygga vidare på något som folk redan tycker om?, säger Eric Norin.

I klippet ovan får du följa med in i det kritiserade bygget, och höra stadsarkitekt Emma Nordebo Snyggs svar på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer