Från Ramsjö går bussen till Ljusdal tre gånger per dag. Foto: SVT

Nyanlända ”luras” flytta till småorter i Gävleborg utan skola och service

Uppdaterad
Publicerad

Flera små kommuner anser att de har fått dra ett alldeles för stort lass efter flyktingströmmen för tre år sedan. Ljusdal är en kommun som är kritisk till hur andra, rika, kommuner har lurat nyanlända att flytta och hamnat långt från civilisationen.

– I både Ramsjö och Hennan har det dykt upp minst tio familjer som andra kommuner har skickat dit utan att informera dem om hur förhållandena är där, säger Kenneth Forssell, tillförordnad förvaltningschef på Ljusdals kommun.

Små kommuner i kläm

I Ramsjö bor drygt 200 invånare. Det finns en liten matbutik och ett äldreboende, men ingen skola eller de serviceinrättningar som man som nyanländ ofta behöver. Flyktingmottagning och möjlighet till svenskundervisning ligger i Ljusdal och dit är det är sex mil. Tre gånger om dagen kan man ta bussen dit.

I en rapport från länsstyrelserna har flera mindre kommuner lyft problematiken med att kranskommuner till Stockholm anvisar nyanlända familjer till orter som Ramsjö, där de sällan velat stanna.

Väljer utan information

– I vissa kommuner får man tydligen bostad under ett år och sen ska man ut ur den bostaden. Då hamnar man på gatan om det inte finns något alternativ. Istället har man erbjudits att flytta till Ramsjö eller Hennan, säger Kenneth Forssell.

Problemet är att många har tagit alternativet utan att känna till villkoren eller hur det ser ut där. Har man till exempel bott i Bagdad med sju miljoner invånare och kommer till Hennan med 250 personer så är det en stor omställning naturligtvis,

Tar inte sitt ansvar

Ljusdals kommun har efter en tid lyckats hitta nya boenden till de familjer som känt sig lurade, men tycker att det är ett fult spel av kommunerna som gör så här.

– Man slinker undan sitt ansvar som kommun när man skickar problemet vidare till andra kommuner. När en kommun placerar personer med stort behov i en annan kommun så tycker jag att man åtminstone ska kontakta den kommunen och diskutera hur förhållandena ser ut. Det vore mera schysst om man hade haft en öppen dialog med oss, säger han.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.