Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Cathrine Holgersson, VD för Gavlegårdarna, ser inte de att de nyproducerade lägenheterna tar längre tid än vanligt att hyra ut och att det skiljer sig från nyproduktioner. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Rapport visar: Nybyggen allt svårare att hyra ut

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare att hyra ut nyproducerade lägenheter, det visar en rapport från branschorganisationen Svensk Allmännytta där majoriteten av Sveriges allmänna hyresbolag svarat.

En av orsakerna till att nyproducerade lägenheter är svårare att hyra ut är att hyrorna är för dyra, enligt hyresbolagen som svarat på enkäten.

– Byggkostnaderna är höga och att finansiera nya bostäder är väldigt dyrt, säger Sofia Hansdotter, expert på fastighetsutveckling vid Sveriges Allmännytta.

– Det är flera kommuner runt om i Sverige där hyresbolagen nästan får agera mäklare för att få lägenheter uthyrda.

Gavlegårdarna: Fortsatt stopp för nybyggen

Gavlegårdarnas VD, Catherine Holgersson, ser inte att det tar längre tid för dem att hyra ut nyproducerade lägenheter. Hon menar att det alltid tar lite längre tid att få nyproduktioner uthyrda men att det skiljer sig beroende på produkt.

– Vi ser att godisfabriken, vårt nyaste bygge, gick åt jättesnabbt, säger hon.

Mellan 2017 och 2024 färdigställde Gavlegårdarna 712 lägenheter. De senaste två åren har det kommunala bostadsbolaget satt stopp för nybyggen och fram till 2025 kommer omkring 65 lägenheter färdigställas.

Senast i fredags förra veckan beslutade de att förlänga beslutet att stoppa nybyggen i ytterligare ett halvår.

– Vi har en minskad efterfrågan och extremt höga produktionskostnader, säger Catherine Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.