Nytt snödjupsrekord i Hasselatrakten

Uppdaterad
Publicerad

I fredags slogs ett nytt rekord i snödjup i Sänningstjärn i Hassela. Djupet uppmättes till 150 centimeter och kom i samband med ovädret som drog in över delar av Hälsingland.

Snön i Sänningstjärn nådde med råge upp till midjan även under måndagen då djupet var 140 centimeter. Trots minusgraderna sjunker dock snön snabbt. Det beror på att snökristallerna omvandlas och blir mindre när de packas på varandra. Högst upp är snön som mest fluffig, ju längre ner desto hårdare är den packad. 

– Tio procent sjunker snön nog på ett par, tre dygn. Den här snön har sjunkit med tio centimeter från fredag till måndag. Och jag skulle tippa på att den på tisdag ligger på cirka 135-136 centimeter, säger Edgar Lycksell, som mäter nederbördsmängd i Sänningstjärn åt SMHI.

Snörikt i Sänningstjärn

Det är inte ovanligt med stora mängder snö i Sänningstjärn och Edgar förklarar att det beror på ostliga vindar.

– Nederbörden kommer österifrån. Luften hämtar mycket fukt över Bottenhavet och när det kommer in över höjderna här då ramlar det ut som snö.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer