Så här glad är Leif Walter efter att ha fått Gävle kommuns kulturpris. Foto: Anders Sundin/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Snart 50 år i musikens tjänst – Leif Walter får Gävle kommuns kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

Leif Walter får Gävle kommuns kulturpris 2018. Hans Mora Träsk har med sina pedagogiska sånger underhållit generationer av barn.

”Nu ska vi ut på tigerjakt”. Tiotusentals barn har sjungit till tonerna av Leif Walter och hans Mora Träsk. Leif Walters mångåriga arbete med barn är väl känt i dag och det är konstigt att han inte tidigare fått kulturpriset av Gävle kommun.

För redan den 4 juni 1971 när den första musikfestivalen i Boulognerskogen ordnades var det Leif Walter som var pionjärarrangör. Han var då 22 år och inspirerad av Woodstock- och Gärdesfestivalen ville han flytta in 1960-talets kultur- och musikrevolution även hit till Gävleregionen.

Bokade en 19-årig Tomas Ledin

Förutom hans egna band Mora Träsk spelade då även bland annat proggbandet Mobben med rötterna i Gävle och en helt okänd 19-åring från Sandviken – Tomas Ledin. Även om Leif Walter bara ordnade de första musikfesterna så höll festivalerna på och var tradition in på 1990-talet i juni varje sommar.

Leif Walter ger också ut sex rockalbum med Mora Träsk mellan 1974 och 1980, bland annat en med Joe Hills sånger, och öppnar den första inspelningsstudion i Gävle. Men från och med 1981 och fram till nu har Leif Walter uteslutande arbetat med att pedagogiskt underhålla barn och han är fortfarande ute och turnerar runt om i Sverige. Leif Walter har gjort mängder med tv-serier, skivor och dvd-n för barn.

Leif Walter får ta emot kulturpriset i Boulognernskogen, där allting startade för 47 år sedan, på nationaldagen den 6 juni. Priset består i 25 000 kronor.

Ejva Damms stipendium på 30 000 för 2018 får Emil Andersson och Maria Forsling Junke. Bo Lindes stipendium inom musikområdet får Karl-William Coleman, Gävle kommuns Kulturstipendier 2018 går Anjel Tawaifi och Lilian Sjölund. Gävle Kommuns Honnörstipendier 2018 för förtjänstfulla insatser på kulturområdet går till Friskis & Svettis Gävle och Jan Wikegård.

Stipendierna är avsedda att stödja och uppmuntra individuella och kollektiva insatser på kulturområdet och uppgår i år till 60 000 kronor.

Bo Lindes stipendium 2018 för verksamhet inom musikområdet har tilldelats Karl-William Coleman. Stipendiet uppgår till 15 000 kr.

Gävles kulturpristagare under 2010-talet

Visa

2018: Leif Walter

2017: Linnéa Manzanares och Niels Hebert

2016: Anna Jörgensdotter

2015: Anders Sundin och Peter Alzén

2014: Henrik Westlin

2013: Irene Sahlin och Per Samuelsson

2012: Börje Wallén

2011: Ulrika Swedén

2010: Katarina Kallings

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer