Prins Daniel återinviger den renoverade Perslundaskolan i Ockelbo Foto: Mats Åstrand/TT

Ockelbo är Sveriges bästa skolkommun

Uppdaterad
Publicerad

De elever som gick ut åk 9 från Perslundaskolan i Ockelbo i våras, hade det högsta sammanvägda betygsresultatet i landet, det skriver Ockelbo kommun i ett pressmeddelande.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har sammanställt en lista över skolor efter högsta betygssnittet. Bäst i klassen...eller landet är Perslundaskolan i Ockelbo.

– Det är enormt uppmuntrande och roligt, för alla oss som jobbar med utbildning och för kommunen som helhet, säger Lotta Wennlund, utbildnings- och kulturchef i Ockelbo kommun.

För att placera sig i topp i SKL:s rankning behövs både goda faktiska resultat och bra resultat med hänsyn till elevernas olika förutsättningar. Sex olika kunskapsresultat från vårterminen 2016 i årskurs 9 redovisas i ett sammanvägt värde.

Tidiga insatser viktigt för Ockelbo

Ockelbo, som haft goda skolresultat även de två föregående läsåren, pekar på vikten av tidiga insatser.

– En bra start gör skillnad på längre sikt. Därför väljer vi att bland annat lägga stor vikt på extra anpassningar och att prioritera elevhälsoarbetet, säger Lotta Wennlund, utbildnings- och kulturchef i Ockelbo kommun.

SKL:s ranking, skolkommunerna i Gävleborg, 2016:

1 Ockelbo

48 Ovanåker

56 Hofors

154 Söderhamn

159 Ljusdal

203 Gävle

230 Hudiksvall

234 Sandviken

284 Bollnäs

286 Nordanstig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.