Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en lyckad tävling i Sydafrika är ”Ockelbomaffian” tillbaka på hemmaplan. Vi hängde med på ett träningspass och passade på att ta reda på löparnas olika styrkor. Foto: SVT

Framgångsrik Ockelbomaffia ultralöper jorden runt

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 000 löpare deltog nyligen i det som brukar räknas som världens största ultralopp. Och den som tittar i resultatlistan kan konstatera att 3 av de 22 bästa kommer från Ockelbo. Vi hängde på när trion, kallad ”Ockelbomaffian”, återvände för ett träningspass på hemmaplan.

Comrades Marathon i Sydafrika innebär cirka 86 kilometers löpning i tuffaste konkurrens. Och när tävlingen var över återfanns Ockelbolöparna Elov Olsson tillsammans med bröderna Joacim och Johan Lantz imponerande nog på platserna 7, 15 och 22. Elov Olsson som var snabbast i trion lyckades ta sig runt banan på 5 timmar 35 minuter och 24 sekunder. Men framgångarna kommer inte gratis.

Ett varv runt jorden

– Jag har räknat ut att jag sprungit över ett varv runt jorden, säger Elov Olsson.

Men att det skulle bli långlopp för trion var långt ifrån självklart när Johan och Elov var aktiva som extremskidåkare:

– Konditionsidrott var väl inte det coolaste man kunde hålla på med då, säger Johan Lantz.

Men efter en utmaning att åka Vasaloppet började en resa mot en ny karriär som blivit minst lika extrem.

17 mil runt Mont Blanc

Numera tar trion sig runt på olika ställen i världen för att delta i ultralopp. Det kan innebära tävlingar som Ultra Trail Mont Blanc vilket innebär 17 mils löpning runt bergsmassivet i Alperna, Tunnel Hill 100 miles i Illinois eller Ultravasan här hemma.

– Man får se många fina ställen och vara ute i naturen och springa, konstaterar Joacim Lantz.

– Och man får kompisar från hela världen, tillägger Johan.

I klippet träffar vi trion vid Rönnåsstugan i Ockelbo och följer med på ett lugnare träningspass. Och så får vi reda på vilka individuella styrkor trion besitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.