Gävle får stoppa asylsökande att bosätta sig var de vill – Söderhamn får nej

Uppdaterad
Publicerad

Gävle är en av de 32 kommuner som har rätt att nobba asylsökande att bosätta sig var de vill sedan årsskiftet. M, SD och KD vill gå längre och göra hela kommunen till ett tillfälligt undantag.

I januari i år ändrades den så kallade EBO-lagen, som innebär att asylsökande har rätt att bo var de vill. Ändringen gör att 32 kommuner nu får peka ut områden dit asylsökande inte får flytta utan att bli av med sin dagsersättning.

Särskilda områden pekas ut

Regeringen valde att låta undantaget omfatta kommuner där det finns områden med särskilt hög långtidsarbetslöshet, mycket låg sysselsättning och utbildningsnivå samt dåligt valdeltagande.

Men flera av de 32 kommunerna har sagt att de inte vill att asylsökande ska kunna flytta till någon del av kommunen utan att bli av med sin ersättning. De tänker anmäla hela kommunen som ett utsatt område, trots att förutsättningarna som gav dem rätt att göra undantag inte gäller i hela kommunen. En av dem är Gävle.

– Ska Gävle kommun lyckas med sitt integrationsarbete så behöver Gävle en paus, säger William Elofsson (M), kommunalråd i opposition.

Gävle bättre än många andra

Syftet är att förbättra integrationen genom att asylsökanden bosätter sig i mindre utsatta områden. Väljer den asylsökande ändå att bo i områden som kommunerna valt att undanta kommer de att förlora sin dagersättning.

Majoriteten S, C, MP och L är inne på en annan linje och tänker också utreda mer om hur och vilka områden det kan handla om. Sätra och Andersberg är stadsdelar som kvalar in enligt förutsättningarna. Men det kan också handla om utvalda specifika adresser.

– Det är inte lagens intentioner att en hel kommun ska kunna klassa sig själv som ett utsatt område, menar däremot Helene Åkerlind (L) kommunalråd.

Men SVT:s kartläggning visar att Gävle har både lägre långtidsarbetslöshet och högre sysselsättning än många andra kommuner i Gävleborg som inte har fått möjlighet att begränsa asylsökandes rätt att bosätta sig där. Söderhamn och Hofors har inte rätt att göra undantag trots att de har lägre sysselsättning.

De här 32 kommunerna i Sverige omfattas av lagen

Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.