En läkare som har jobbat på Gävle sjukhus kritiseras efter en misslyckad hjärtoperation. Personerna på bilden har ingen anknytning till händelsen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Oerfaren Gävleläkare hjärtopererade – kvinna avled

Publicerad

Läkaren skulle inte ha gjort hjärtoperationen på kvinnan utan att ha tagit hjälp av mer erfarna kollegor. Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En läkare vid Gävle sjukhus kritiseras av IVO för att ha gått vidare med att vidga förkalkade kranskärl vid hjärtat på en kvinna utan att ta hjälp av mer erfarna kollegor. Vid ingreppet sprack blodkärl så att patienten drabbades av hjärtstopp och avled.

Inte hantera komplikationer

Kvinnan hade tidigare genomgått en liknande operation med lyckat resultat. Nu konstaterade läkaren nya problem vid en kranskärlsröntgen och gick omgående vidare med åtgärder.

IVO konstaterar att läkaren mycket väl kunnat vänta med operationen eftersom den inte var akut, dessutom fanns det inga kollegor på plats. När komplikationer tillstötte så kunde inte läkaren hantera problemen.

Efter händelsen omplacerades läkaren och slutade sedan på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.