• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socker, hett vatten och skum är receptet mot ogräs. Starta klippet och se hur Filip Rudin ägare av ett företag som använder sig av den miljövänliga metoden, gör. Foto: Saga Dillner

Ogräsbekämpning med hjälp av skum – ”Helt ofarligt”

Publicerad

I Gävle bekämpas just nu ogräset med en lite speciell teknik, nämligen hett vatten, socker och skum. Vanliga besprutningsmedel innehåller ofta mycket miljöfarliga kemikalier, men med denna metoden är den enda faran det heta vattnet, menar Filip Rubin som jobbar med att bekämpa ogräs i Gävle. 

Ett miljövänligare alternativ till vanliga besprutningsmedel är att göra så kallad ”skumbehandling”, med hjälp av varmt vatten som blir så hett som ungefär 99 grader tar man död på ogräset. Man använder sig av socker för att bilda skummet, som sedan håller värmen kvar i marken längre och metoden bli därför mer effektiv.

Het vatten tar död på ogräs

Filip Rubin äger ett företag som använder sig av den miljövänliga metoden.

– Det är varmt vatten som tar död på gräset och spränger cellstrukturen i växtligheten, sockret blandas med vattnet, sen kommer det till syre och då bildas skummet, säger Filip Rubin.

Med hjälp av ”skumbehandling” ska även ogräsfrön förlora sin förmåga att växa.

Se hur skummet används i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.