Foto: Fredrik Sandberg, TT

Ökad miniminivå för varg – beslut från Naturvårdsverket

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket beslutade under torsdagen att höja miniminivån för antalet vargar i Sverige från 270 till 300 individer. Antalet bedöms gynna artens möjlighet att klara sig långsiktigt.

Senaste beslutet om miniminivåer togs 2014, då var antalet 270 vargindivider. Nu har ny forskning visat att det behövs minst 300 vargar i Sverige för att arten ska ha en gynsam bevarandestatus. I Gävleborg ska det finnas minst 35 vargar, tidigare nivå låg på 20.

Sedan 2014 har flera föryngringar skett i både norra och södra delarna av landet, vilket har lett till en spridning.

– En spridning från det mellersta till de norra och södra rovdjursförvaltningsområdena är i linje med de nationella rovdjurspolitiska målen om ökad spridning och minskade koncentrationer där rovdjuren gör som mest skada, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.