”Folk investerar i guld” – ökat tryck hos pantbanken i Gävle

Publicerad

Hos pantbanken i Gävle märker man av oron som pandemin för med sig. Allt fler söker sig hit för att kunna klara av att betala sina räkningar.

– Ja, just nu har vi högt tryck här, bekräftar Emma Lingvall, butikschef för Sefina pantbank i Gävle.

– Vi ser att människor har ett större behov av pengar nu och några vill kanske unna sig något i oroliga tider. Från mitten av mars och april var det väldigt lugnt, men sedan har det tagit fart igen. Vi har faktiskt fått kunder som investerar i guld också, de som har pengar köper guld som de vill ha när sämre tider kommer. Vi har fått många nya kunder också, säger Emma Lingvall.

”Guldpriset är högt”

Pantbanken köper in eller lånar på det mesta, men oftast handlar det om guld.

– Eftersom guldpriset är så pass högt behöver man inte så mycket för att det ska gå och låna en lite större summa, säger Emma Lingvall.

Vilka människor är det som kommer hit?

–  Det är alla möjliga typer om människor, det handlar om små lån på några hundralappar till lån på många tusenlappar. Lågkonjunktur brukar göra att människor söker sig till pantbankerna. Vi får se vad det tar vägen i höst när coronan fått full effekt på samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.