Foto: Anders Sundin/SVT

Svårt ta sig upp från kajen vid Gävle Strand

Publicerad

Alltfärre ramlar i Gavleån visar statistik från Räddningstjänsten. Samtidig så är kajerna kring den växande stadsdelen Gävle Strand nästan omöjliga att ta sig upp ifrån om någon hamnar i vattnet.

Gavleåns kajer i centrala Gävle har säkrats upp dom senaste åren, på många håll är kanträckena utbytta, säkerhetsutrustning utplacerad och det har satts upp stegar som går ned under vattnet och är placerade var 25 meter.

Det här kan vara anledningen till att olyckor då personer ramlat i ån minskat. Räddningstjänstens senaste statistik över drunkningstillbud och drunkningar visar att mellan åren 2003 och 2007 inträffade 31 tillbud och 6 döda. Under nästa femårsperiod, 2008-2012, 15 tillbud och 1 död. Och under 2013 och 2014 inträffade totalt 4 tillbud och ingen drunkning.  Hittills under 2015 har det inträffat tillbud, men ingen har drunknat.

– Det verkar som det arbete vi lagt ner gett resultat, så det är klart att man blir glad, säger Karl Blad Gatu- och parkchef i Gävle.

I sökandet efter den försvunna 22-åringen har polisen letat längs kajerna på Gävle strand, eftersom man vet att han befunnits sig någonstans i området, och att det skett olyckor förr att folk trillat i vattnet.  Och trots att stadsdelen Gävle Strand funnits i över åtta år, så har kommunen inte höjt säkerheten på kajen efter Alderholmsbron, trots att det finns en strandpromenad och att bostadsområdet ligger alldeles nära vattnet.  Om man trillar i här så finns det i praktiken inga möjligheter att själv ta sig upp på den flera meter höga delvis öppna kajkanten.

– Jag vågar inte svara på hur man resonerat tidigare, men jag vet att man in projektet resonserat om att inte sätta upp räcken, varför man inte kommit vidare med att sätta upp stegar, säger Karl Blad.

Är det inte kommunens ansvar att se till att medborgarna mot olyck och olycksrisker som är uppenbara?

– Det kan man tycka, men att säkra alla ytor är inte rimligt.

Är det inte rimlig att säkra kajen så man kan ta sig upp om man ramlar i?

– Jo, det tycker jag är rimligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävleborg – Försvunnen i Gävle

Mer i ämnet