Imamen i Gävles moské Abo Raad. Foto: SVT

Omtalade Gävleimamen har tagits till förvar

Uppdaterad
Publicerad

Imamen i Gävles moské Riyad Al-Duhan, även kallad för Abo Raad, har frihetsberövats och sitter på Migrationsverkets förvar enligt uppgifter till hans familj, skriver Gefle Dagblad. Nu befarar familjen att en utvisning är på gång.

Det var i onsdags när imamen Abo Raad var ute och promenerade med sin fru som han blev stoppad och omhändertagen av vad som förmodligen var säkerhetspolisen, berättar anhöriga till Gefle Dagblad. Även Abo Raads son har blivit omhändertagen.

Imamen har i flera granskningar som Gefle Dagblad gjort, pekats ut som en strikt salafistisk imam. Abo Raad har bott i Sverige i över 20 år och sökt svenskt medborgarskap två gånger men fått avslag båda gångerna.

Kort fakta om salafism

Salafismen är en rörelse inom sunnitisk islam som säger sig vilja gå tillbaka till islams grundläggande källor. Salafisterna är bokstavstroende och vill följa religionen så som de själva menar att den lärdes ut och praktiserades av profeten Muhammed och de tre närmaste generationerna av muslimer därefter.

Det som idag kallas salafism är en socialt konservativ rörelse och de puritanska följarna är fundamentalister.

Ordet ”salafism” kommer av det arabiska ordet för förfäder eller anfäder – salaf.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet