2018 flyttade Gävle turistcentrum för centrala Gävle ut till Södra Skeppsbron. Foto: SVT

Omtvistad plats för Gävles turistcentrum

Publicerad

För ett år sedan flyttade Gävle turistcentrum från centrala Gävle till gästhamnen på Södra Skeppsbron, en dryg kilometer från centrum. En helt tokig plats menar kritiker.

– Jag vill inte använda de kraftigaste uttrycken, men det är för jävligt, säger Kiki Larsson (MP) som sitter i kultur- och fritidsnämnden.

– Det fanns flera anledningar till att vi valde att flytta från stadshuset och hit ut, säger Malin Schönning, tf näringlivs- och turistchef i Gävle kommun. Dels för att kunna få till flexibla öppettider och inte vara så beroende av när stadshuset hade öppet. Dels för att det här är en lättillgänglig plats för dem som kommer med bil, båt, tåg eller husbil.

Det verkar gå en skiljelinje mellan Gävleborna och de faktiska turisterna om att det svårt att hitta Turistbyrån.

– Vi vet vart den ligger, men det ligger på fel plats, det borde ligga kvar här i stadshuset, säger gävleborna Alf och Margaretha Nyström.

– Vi såg skylten på Rådhuset i centrum och sen följde vi skyltarna hit, nen det står inte på skyltarna hur lång det är att gå, säger Fritz Doetzer, turist från Nürnberg Tyskland som besökte turistbyrån på Södra Skeppsbron för att få mer information om Gävle.

Så det var inga problem att hitta hit?

–  Nej, inte alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer