Många passade på att få se bruket i Skutskär från insidan. Foto: Stora Enso

Öppet hus på Stora Enso lockade

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 personer passade på att få se bruket från insidan när Stora Enso i Skutskär höll öppet hus för allmänheten på lördagen.

Skutskärs bruk är den största producenten av så kallad fluffmassa som används till blöjor bland annat, i hela Europa. Detta enligt företagets egna uppgifter. Bruket är också den enda fabriken i Älvkarleby kommun. När portarna öppnades på lördagen så var det till en fabrik som funnits i 116 år, men som genomgått många moderniseringar.

Fick se hela kedjan

Över 200 personer passade på att se det från insidan. Besökarna fick se nästan hela produktionskedjan som renseriet, kokeriet, sodahustaket, torkmaskinerna, och gamla blekeriet, bland annat.

Företaget ville visa att bruket inte längre är den smutsiga arbetsplats det en gång var, istället har bruket genomgått omfattande moderniseringar och digitalisering. I manöverrummet används samma design och idéer som spelvärlden, detta för att öka de anställdas engagemang, enligt företaget. 

”Skitdoften” ska minska

Stora Enso informerade också om investeringar som görs i fabriken och en investering som pågår just nu kommer de boende i Skutskär att märka av. Genom att företaget bygger ett nytt så kallat svaggassystem för 150 miljoner kronor som ska stå klart under 2017 kommer svavelutsläppen att minska och därmed också den välkända och inte alltid så uppskattade ”skitlukten”. 

Produktionen av fluffmassa ska öka och därför gör man ytterligare en investering på 250 miljoner kronor som ska vara klar i juli 2018, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.