I två dagar pågår en konferens i Gävle som handlar om våld i nära relationer. Och gästföreläsaren från Holland menar att problemet bör lösas genom öppen dialog inom familjen:
– Det är många komplexa delar inblandat i våld och det är inte en enkel fråga om förövare och offer.
Under mer än 20 år har Justine van Lawick arbetat terapeutiskt med familjerelaterat våld hemma i Holland och hon har skrivit artiklar och böcker i ämnet. Hon menar att det viktigaste är att undvika att skuldbelägga och att låta alla komma till tals. Fast Justines förhållningssätt har också ifrågasatts från feministiskt håll.
– Det brukade förekomma en hel del feminsitiska tänkare som tyckte att män måste utbildas för att att bli mer kvinnovänliga. Men jag är också väldigt vetenskaplig i mitt sätt att tänka och fann så mycket forskning som visade att om man försöker göra det på det viset så är det inte framgångsrikt. Det gör inte att våldet upphör. Att lyssna på alla inblandade är mycket mer effektivt. Och jag tror att i den intima relationen i familjen kan kvinnor vara lika våldsamma som män.
Konferensen anordnas av Stickan med bidrag från socialstyrelsen. Stickan är en stiftelse som fungerar som krismottagning för män och Torgny Wilhelmsson som är verksamhetsansvarig menar att det är viktigt att även hjälpa männen i våldsrelaterade frågor:
– Det stora problemet är att förändra mansrollen, tänker jag. Det är där problemet ligger. Och det som är problem i Sverige i dag är att det är så få som jobbar med män. Man jobbar mycket med kvinnor och att skydda dom och att bestraffa de här männen men att erbjuda dem någon hjälp det har varit otroligt svårt i Sverige.