På måndagskvällen 28 april samlades kommunfullmäktige i Ljusdal. Den stora frågan var skolornas framtid och ikväll skulle beslutet fattas.
Efter ett plötsligt maktskifte i kommunen, fredagen före mötet, stod nu den nya majoriteten på ena sidan, med Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. På andra sidan stod den nya oppositionen med Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Ljusdalsbygdens parti.
De båda sidorna hade varsitt skolförslag de tänkte rösta på. Skillnaderna handlar bland annat om hur stor roll tjänstemännen ska spela i utformningen av skolstrukturen.
Bevara byskolorna – oavsett
Oppositionspartierna vill att kommunen ska bevara högstadieskolorna i Los och Färila, även om elevantalet sjunker och det är svårt att rekrytera lärare. De vill att det ska vara ett fast beslut.
Den nya majoriteten säger att den också vill försöka bevara landsbygdsskolorna, men att den önskan bara är en vägledning. Och om skolor får för få elever, för få behöriga lärare eller för dyra lokalkostnader till exempel – så kan tjänstemännen på lärandeförvaltningen utreda skolan för omstrukturering eller samordning/nedläggning. Och att detta ska utvärderas varje år.
– Hade vi skött regionen på samma sätt hade vi fått stänga hälsocentraler och ett närsjukhus direkt. Där kan vi inte heller rekrytera fast personal, sa centerpartisten och regionpolitikern Jonas Rask Samuelsson.
Förhala? Eller ansvarsutkrävande?
Efter debatten skulle det bli beslut. Men när oppositionens representanter hade debatterat i nära fyra timmar, begärde Fredrik Röjd (LP) en återremiss. Ärendet ska nu beredas vidare och det är oklart när det kommer upp för beslut igen nästa gång.
– Jag tolkar det som ett sätt att förhala beslutet. Det var därför vi i majoriteten satt still, säger Pernilla Färlin (M) dagen efter mötet.
– Det var verkligen inte ett sätt att förhala. Vi krävde svar som vi aldrig fick, säger Henrik Estander (L).
Följ med till talarstolen i klippet ovan.