• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Optikern: Skärmtittande orsakar ögonskador

Allt fler unga får problem med så kallad falsk närsynthet, orsakad av att de tittat för länge på mobilen eller suttit vid datorn. Optiker i Gävle är oroade över utvecklingen.

– Efter att jag tittat på min telefon kan jag känna att det kan ta ett par sekunder innan jag fokuserar bra med ögonen igen. Jag har tänkt på det när jag kollat film på telefonen och hållit kvar blicken länge, säger Sally Jönsson, en av de ungdomar som SVT Nyheter Gävleborg pratat med

Fenomenet ”falsk närsynthet” har ökat bland unga. Diagnosen innebär att de har svårt att fokusera blicken på längre avstånd. Det beror på en muskelkramp som uppstår när ögat fokuserar på något närliggande under en längre tid. Optikern Gert Ohlsson säger att allt fler unga söker hjälp hos honom för det problemet.

– Datorerna startade det här, sedan kom paddan och nu har vi mobilerna som är det mest påtagliga. Där har vi sett en enorm förändring, framförallt bland unga människor. När vi undersöker dem så inser vi att det inte finns något optiskt fel. Jag hittar istället en kramp i mekanismen som sköter om skärpeinställningen på nära håll, säger Gert Ohlsson.

Ser suddigt

SVT Nyheter Gävleborg frågade ytterligare ett par ungdomar om de upplevt några problem med synen i samband med att man suttit länge med mobiltelefonen eller datorn.

– Ja det kan man säga. Om man kollar på mobilen och sedan kollar på TV kan det bli suddigt eller så känns det som att det skimrar, säger Axel Asp.

– Har inte tänkt på det, men ibland kanske man känner att man inte riktigt ser på långt avstånd sedan skippar man det bara, man tänker inte på det, säger Andreas Larsson.

”Kan bli ny folksjukdom”

Gert Ohlsson är oroad över utvecklingen, men det finns sätt att förebygga problemet.

– Titta på mobilen i fem minuter, titta upp fem sekunder ut i oändligheten. Oändligheten i ögat ligger på fem meter och bortåt. Då får man en maximal muskelavslappning.

Hur tror du att det här kommer att utvecklas?

– Om inte vi hjälper till tror jag att det kommer att bli en ny folksjukdom. Vi ser redan idag 12-13 åringar som kommer till mig för att de har problem och det är lite skrämmande, säger Gert Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer