Oro bland hyresgäster – Gavlegårdarna säljer 800 lägenheter

Publicerad

Hemlighetsmakeri, urholkning av allmännyttan och urdålig information. Camilla Dal, boende på Brynäs, är kritiskt till Gavlegårdarnas försäljning av bland annans hennes bostad.

– Vi har inte veta något förrän i dag och det har jag förstått varit en strategi. Gavlegårdarna och politikerna vill inte ha några protester, säger Camilla Dal.

Alliansen och Sverigedemokraterna röstade i dag för beslutet att låta Gavlegårdarna sälja 803 hyreslägenheter i områdena Brynäs och Sätra i Gävle. Anledning är att få loss pengar till nybygge för att slippa belåna det kommunala bostadsbolaget. Enligt Pär-Åke Fredriksson (L), styrelseordförande i Gavlegårdarna, handlar det om en omkring en miljard kronor.

Kommunstyrelsen ordförande, Inger KällgrenSawela (M), menar att beslutet var viktigt för att Gavlegårdarnas framtid och är bara positiv till försäljningen.  

Men boende på Brynäs är inte alls lika positiva. De är faktiskt riktigt oroliga för vad som ska hända med deras hem i framtiden. 

– En tjej jag känner är jätteorolig och har redan börjat planera för att flytta, min man också, säger Camilla Dal och fortsätter.

– Varför säljer man ut ett område med förhålllandevis låga hyror för att bygga nya lägenheter med mycket högre hyror, för det är ju det det handlar om. Allmännyttan som ide är på väg att urholkas allvarligt, som jag ser det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.