Tahir Bodaghi arbetar i hemtjänsten i Bomhus och vill ha en säkrare hantering av coronadrabbade genom att låta en särskild grupp hemtjänstpersonal ta hand om dem. Foto: Agneta Brolin

Tahir vårdar coronasmittade inom hemtjänsten i Bomhus – oroar sig för smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Tahir Bodaghi besöker ett tjugotal äldre under en dag. På ett arbetspass åker han mellan personer med bekräftad coronasmitta och andra äldre – som inte har corona.

Nu föreslår han att en särskild grupp personal tar hand om de coronasmittade och att patienterna får vård i särskilda lokaler.

– Det blir säkrare för personal och patienter, säger han.

Hemtjänsten vårdar coronasmittade patienter som skickats hem från sjukhus och det har fått Tahir Bodaghi att reagera. Han menar att det ökar risken för smittspridning och det oroar både patienter och personal.

– De personer som kommer från sjukhuset borde få komma till ett korttidsboende eller en speciell lokal och vårdas av särskild personal, tycker Tahir Bodaghi.

Coronaviruset i Gävleborg

Speciell personalgrupp

Han menar att det innebär en stor risk att coronadrabbade patienter vårdas av hemtjänstpersonal som sedan besöker andra sköra personer under samma arbetspass. Ett sätt att minska risken tror han skulle vara att sätta ihop en grupp av personal som arbetar med coronapatienter.

– Den här personalgruppen skulle enbart träffa coronapatienter och inga andra kunder inom hemtjänsten, säger Tahir som vill se ett brett samarbete mellan alla aktörer för att ta hand om de coronadrabbade som är i behov av hemtjänst och vård.

Han är själv beredd att ingå i en grupp av personal som enbart arbetar med coronasmittade.

– Jag är inte orolig för mig själv, men alla jag tar hand om i jobbet är sjuka på något sätt. Därför måste vi vara försiktiga med dem.

Inga garantier

Hemtjänstpersonalen har skyddskläder, men Tahir Bodaghi menar att de inte kan veta helt säkert att de inte sprider smitta vidare.

– Vi vet hur vi ska använda skyddskläderna. Man kan jag på något sätt bära med mig smitta från en smittad till en frisk kund? Ingen vet. Det finns inga garantier.

Magnus Höijer, sektorchef på Välfärd Gävle, tycker att idén är bra och värd att titta vidare på.

– Jag tror att vi i närtid, under de kommande veckorna, kommer att komma till ett beslut att vi gör på ett annat sätt.

Klicka på videon och hör Tahir Bodagi berätta om sitt förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet