Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kusinerna Dennis och Magnus Bergman har tillsammans med ytterligare en kusin, Lars-Göran Bergman, investerat i en ny anläggning vid Saltharsfjärden i Norrsundet. Foto: Anders Sundin/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Oro och ilska över vindkraftparken Utposten bland fiskarna i Norrsundet

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Bergman har fiskat i generationer utanför Norrsundet norr om Gävle. De har precis satsat miljoner på en ny fiskeanläggning. Men nu tornar sig bokstavligen ett orosmoln upp ute vid horisonten – planerna på vindkraftparken Utposten.

Udden vid Saltharsfjärden i Norrsundet har växt med 300 kvadratmeter och här byggs renseri, rökeri, kaj, båthus, butik och restaurang. Tanken är att de ska bli ett fiskeläger att besöka. Och man har investerat tiotals miljoner.

– Det är en helt ny anläggning i stort format så det är en rejäl investering, säger Magnus Bergman.

– Men vi tror på framtiden och har hållit på med det här i många generationer. Vi har vuxit ur våra gamla lokaler.

Fiskat i generationer

Kusinerna Lars-Göran, Magnus och Dennis Bergman tillhör ett fiskarsläkte som funnits sedan mitten av 1800-talet här i Hamrångebyggden. Man kan bland annat se dem stå och sälja fisk på Stortorget i Gävle på fredagar och lördagar.

Men de behöver växla upp för att kunna överleva och utsikten från deras kaj och restaurang är idyllisk. Men med 40 vindsnurror som är upp till 300 meter höga kommer förstås vyn se annorlunda ut, och påverka deras fiske.

”Lägg det längre ut”

– Vi kommer inte att få lägga våra garn längs botten vid vindkraftverken där vi fiskar, så det är klart att det kommer att påverka våra fångster och förstöra jättemycket, säger Dennis Bergman som kör ut oss över det isfria havet den märkliga vintern 2020.

– Jag lägger ingen värdering om vi ska ha vindkraft eller inte, men om den ska vara havsbaserad går den att lägga längre ut i havet, säger Magnus Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet