Foto: TT

Osäkert om offren för åldringsbrotten kan vittna

Uppdaterad
Publicerad

34 personer, 65-98 år gamla och övervägande kvinnor, har blivit utsatta för den så kallade parligan. Samtliga mår mycket dåligt över vad de varit med om och vet inte om de klarar att vittna vid rättegången mot de åtalade paren.

Carina Abrahamsson företräder de 34 personerna som fallit offer för de två paren som åkt runt i södra och mellersta Sverige och stulit pengar och värdeföremål av äldre. Hon säger att samtliga känner sig oerhört kränkta.

– De tycker att det är mycket obehagligt att någon har varit runt i deras hem och rotat och tagit deras egendom som har betytt mycket för dem. I många fall har de stulit deras avlidna makars vigselringar och det har tagit väldigt hårt.

Vill inte ha med rättsväsendet att göra

Carina Abrahamsson tycker att det är bra att polisen till slut lyckats få tag i de båda paren så att en rättegång kan hållas, men hon är inte säker på att så många kommer klara av att vittna. Under polisens utredning har dessutom flera av offren hunnit avlida.

– Det är flera av de här åldringarna som själva inte klarat av att prata ens med mig. Deras barn har ringt upp och sagt att deras förälder inte orkar, är för sjuka eller inte klarar av att ha den kontakten. Många tycker att det är hemskt att behöva ha med rättsväsendet att göra på äldre dagar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.