Håkan Englund (S) kommunalråd, (till vänster), vill att Ovanåkers kommun utvecklar en matkultur som är snällare mot klimatet. Därför utformas en lokal livsmedelsstrategi. Foto: Robin Herzog/SVT

Minskat matsvinn och mer lokalproducerat i Ovanåker

Uppdaterad
Publicerad

Vad innebär en lokal livsmedelsstrategi? För Ovanåker handlar det i praktiken bland annat om att kommunen på sikt vill öka samarbetet med lokala handlare och jordbrukare för att väcka intresse och generera utbud och efterfrågan på lokala produkter, för att göra kommunen mer självförsörjande.

Förhoppningen är att den gröna utvecklingen sker genom ökad miljömedvetenhet och samarbeten med lokala handlare och jordbrukare Kommunen vill exempelvis att pizzerior ska använda lokalt mjöl och att skolorna tar in fler närproducerade ingredienser.

– Kan vi till exempel odla upp mer ytor för dem som vill ha en kolonilott där de kan odla sina egna grönsaker? Just självförsörjningsgraden kan vi säkert ganska snart se ökar ordentligt för vi är dåliga i dag, säger Håkan Englund (S), kommunalråd i Ovanåkers kommun.

Någon tidigare lokal livsmedelsstrategi har inte funnits här tidigare, men ledstjärnor finns i form av Region Gävleborgs livsmedelsstrategi samt det nationella ditot. Någon tidsplan för när den lokala strategin ska vara klar och vad den exakt ska bestå av finns det inte svar på i dagsläget.

Hör Håkan Englund (S) och kocken Paul Jonsson berätta om hur matkulturen i Ovanåker kan lyfta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.