Arkivbild. Foto: SVT

Ovanligt lågt grundvatten – SMHI varnar risk för vattenbrist i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Redan förra veckan larmade SGU, Sveriges geologiska undersökning, SGU om att Gävleborgs län tillsammans med 14 andra län i landet kan få vattenbrist i sommar. De svenska grundvattennivåerna är nämligen i stora delar av landet lägre än normalt vid den här tiden på året. Under tisdagseftermiddagen gick SMHI ut med en ny varning för länet.

SMHI utfärdar tillsammans med SGU varningar när områden riskerar vattenbrist. De låga nivåerna i svenskt grundvatten är mest påtagliga i så kallade ”små magasin” vilket kan ställa till det för länsbor med egen brunn.

– De kan få problem med sin vattenförsörjning senare under sommaren. Det kan även bli problem med vattenkvaliteten – det kan bli salt i kustnära områden, säger Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Enligt SMHI är det också låga flöden i Testeboån.

Bonden i Bergsjö: ”Blir det vattenbrist så blir det kris” – ur SVT 2/6 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.