Celie Andersson från Hudiksvall håller just nu på att ta körkort. Foto: Bizz Sjöblom/SVT/ Fredrik Sandberg/TT

Långa väntetider till teoriprovet – Celie i Hudiksvall fick tid – och klarade det: ”Glädjetårar”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det ovanligt långa väntetider för att skriva kunskapsprov till körkort i Gävleborg. Det beror främst på att provsalarna, på grund av pandemin, inte kan ta emot full kapacitet. Det gör att väntetiden för att skriva kunskapsprov nu är längre än väntetiden för att genomföra förarprov – något som hör till ovanligheten.

För att få genomföra förarprov måste man först ha ett godkänd kunskapsprov. För tillfället har Trafikverket beslutat att ändra tiden det som längst får gå mellan ett godkänt kunskapsprov och förarprov. I normala fall rör det sig om fyra månader, men på grund av pandemin gäller för tillfället i stället sex månader.

I skrivande stund är det flera månader till första lediga tid för ett kunskapsprov i Gävle. Till förarprovet är det något kortare tid, men även där rör det sig om flera veckor.

”Kände att jag måste klara det”

Celie Andersson i Hudiksvall lyckades knipa en återbudstid – och klarade kunskapsprovet.

– Jag kände att jag måste klara det, för att annars tar det tid tills nästa skrivning. Så skickade jag in provet, och så började det snurra och det tog lång tid och jag satt och var jättenervös. Och så stod det att jag var godkänd, och då kom glädjetårarna, säger Celie Andersson.

Hör blivande körkortstagaren Celie Andersson och trafikläraren Evonne Silverkvarn berätta om situationen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.