Överfull skola i Hudiksvall – undervisning i matsalen och korridoren

Uppdaterad
Publicerad

Håsta skola i Hudiksvall är så överfull att en del undervisning får ske i biblioteket, i matsalen och till och med i korridoren. Nu har skyddsombuden tröttnat på att vänta på en lösning som hela tiden skjuts på framtiden. Nu anmäler de kommunen för bristande arbetsmiljö.

I många år har personalen på Håsta skola i Hudiksvall fått pussla för att lösa lokalbristen, något som har fungerat men som lett till ökad stress enligt skyddsombuden.

– Trångboddheten gör att vi har svårt att behålla personal som specialpedagoger, säger Gudrun Andersson, skyddsombud.

Hon berättar också att specialpedagogen får ta med sig elever med särskilda behov på jakt efter rum.

Tog tillbaka anmälan som gjordes

I maj i fjol efter flera års kamp så lade skyddsombuden en så kallad 6:6 a-anmälan mot Hudiksvalls kommun – en anmälan om brister i arbetsmiljön enligt 6 kap. 6a § arbetsmiljölagen.

– Efter ett samtal med kommunen blev vi lovade att problemet skulle lösas med hjälp av en baracklösning med tillfälliga moduler. Därför tog vi tillbaka anmälan, säger Stina Smedlund Jonsson.

Fick inte vad de blev lovade

Men ett halvår senare när det var dags för skolstart fanns fortfarande inga baracker på skolan och nu efter ytterligare ett års väntan lägger skyddsombuden en ny anmälan. Hudiksvalls kommun har nu fattat ett formellt beslut om att baracker ska komma till skolan, men de kommer inte att hinna komma på plats till skolstarten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer