Foto: Mikael Fritzon / TT (älgbilden)

Kartläggning pågår för att upptäcka smittsam sjukdom hos hjortdjur

Uppdaterad
Publicerad

För att upptäcka avmagringssjuka, CWD (Chronic Wasting Disease) hos hjortdjur i Sverige pågår en tre år lång övervakning. I Gävleborg har hittills åtta djur undersökts varav ingen hade den så kallade avmagringssjukan.

Ännu har inget fall av sjukdomen upptäckts i Sverige men senast i somras upptäcktes ett fall hos kronhjort i Norge. Totalt har 394 djur hittills undersökts runt om i landet. Djuren som kan drabbas av CWD här i Sverige är älg, ren, rådjur, kronhjort och dovhjort.

Övervakningen startade vid nyår och ska pågå i tre år. Avmagringssjukan kommer ursprungligen från Nordamerika och upptäcktes första gången i Europa för två år sedan, då i Norge hos både älg och vilda renar.

Anmäl om du ser ett sjukt djur

Nu vill SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) få in tips från jägare och andra som rör sig i skogen om observationer av sjuka djur. Symtomen kan märkas hos djur genom att de är är magra, vingliga, som beter sig lite konstigt, dreglar och verkar apatiska. Jägare har ju rätt att avliva ett sjukt djur. Även andra som rör sig i skogen och ser ett djur som ser sjukt ut bör kontakta jägare och SVA.

Smittsam

Smittan kan ske via direktkontakt mellan djur men även indirekt via till exempel saliv, urin och avföring som friska djur kommer i kontakt med. Även kadaver utgör en smittkälla. Sjukdomen angriper och bryter ned hjärnan och ger neurologiska symtom, hjärnskador och avmagring. Riskbedömningar görs om sjukdomen kan smitta människor men den risken bedöms som låg. Rekommendationerna är dock att undvika att äta djur med påvisad CWD.

Fakta om Chronic Wasting Disease CWD

Visa

Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

Källa: sva.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer