Det enda fabrikatet av p-piller för katter finns inte att få tag i. Det är restat på apoteken på obestämd framtid och det ställer till det för alla kattägare som inte vill kastrera sin katt. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

P-piller för katter slut i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Det enda fabrikatet av p-piller för katter finns inte att få tag i. Det är restat på apoteken på obestämd framtid och det ställer till det för alla kattägare som inte vill kastrera sin katt.

Sedan i höstas har det enda p-pillret för katter varit restat på apoteken och ingen vet om eller när det kan börja att säljas igen. Många veterinärer tycker inte att det är så stort problem utan vill att man kastrerar sin katt istället.

– Det bästa är att kastrera en honkatt, det är säkrare och har inga biverkningar. P-piller kan ge juvertumörer, diabetes och livmoderinflammation. Om man kastrerar katten blir det inga kattungar även om hon rymmer någon vecka. Så för katten är det bättre, säger veterinär Pia Razdan i Hudiksvall.

Kastrering inget alternativ

Men för Karin Södersten som har både honor och en hane och vill ta kattungar då och då är kastrering inget alternativ. Hon har fått rådet att låta katten gå i löp och hålla den instängd.

– Det är ett problem, dels är det jobbigt för honan, men också för mig som kattägare. De skriker och håller en vaken på nätterna, säger Karin Södersten.

Humant p-piller fungerar

Vissa veterinärer skriver ut en sorts p-piller som egentligen är för människor men som också fungerar för katter. På Hälsinglands smådjursklinik har man inte gjort det eftersom man inte vill medverka till att de också eventuellt skulle ta slut. Nu lovar dock leverantören att det finns tillräckligt så i extremfall, som för Karin Södersten, kommer de kunna göra undantag.

– Första hands rekommendationerna kommer fortfarande att vara att kastrera katten. Om vi inte gör det restriktivt tror vi att det kommer att ta slut ändå, säger Pia Razdan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.