”Skulle det vara okej att ställa några frågor om din vardagsekonomi?”, det frågar distrikssjuksköterskan Maria Elg en av föräldrarna på BVC under en pilotstudie. Foto: SVT

BVC i Sandviken med i pilotstudie – pratar ekonomi med barnfamiljer

Publicerad

Sandvikens kommun deltar just nu i en ny pilotstudie vid Uppsala universitet. Förhoppningen är att kunna identifiera och hjälpa barnfamiljer med ekonomiska problem.

Ett besök på en barnavårdscentral brukar innebära undersökning och prat om barnets utveckling och hälsa. Men eftersom Sandvikens kommun deltar i ett pilotprojekt, som går under namnet Healthier wealthier families, så får den som har kontakt med till exempel familjecentralen i Storvik även möjlighet att svara på frågor som har med ekonomin att göra.

– Frågorna kan till exempel handla om ifall man känner oro över sin ekonomi och om man har råd att köpa kläder och mat, säger Maria Elg som är distriktssköterska vid familjecentralen i Storvik.

Kan få råd och stöd

De som är villiga att gå vidare hänvisas i nästa steg till Konsument Gästrikland där man kan få råd och stöd när det gäller att hantera sin ekonomi. 

– Vi vet att familjelivet kostar pengar och jag tror många är tacksamma att vi vågar fråga, säger Maria Elg.

I klippet berättar Maria Elg mer om på vilket sätt BVC i Sandviken deltar i pilotstudien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.