På olika sidor kommungränsen – hör bybor om skolpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Ramsjös skola är nedlagd. På andra sidan kommungränsen, i Ytterhogdal, finns skolan kvar. Hör byborna som påverkas av de två kommunernas vitt skilda skolpolitik.

Anna Högvall står på parkeringen till mataffären i Ytterhogdal med sina två små barn i bilen. Hon och familjen bor vanligtvis i Hudiksvall. Men Anna är från Ytterhogdal så den här hösten, när hon och barnens pappa kunde jobba på distans på grund av pandemin, passade de på att bo i Ytterhogdal ett halvår.

– Förskolan var ju helt avgörande. Vi hade inte kunnat flytta hit om den inte funnits. Om kommunen skulle lägga ner skolan och förskolan här får de ju kallt räkna bort all yngre inflyttning. Det går ju inte att leva här med barn då, säger Anna Högvall.

Vad tycker du om skolor på landsbygden – ska de vara kvar? Vilka är fördelarna med större skolor i centralorten. Hur fungerar skolpolitiken i din kommun? Skriv i vår chatt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet