Två kvinnor på varsin sida om en bild på en hög med papper med texten ”avgiftshandbok patient”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt svensk lag har personer utan tillstånd att vistas i Sverige rätt till sjukvård vid akuta behov. Foto: Julia Frost-Nylén

Papperslösa på väg att förlora rättigheter till vård

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2016 har tillståndslösa personer, även kallade papperslösa, haft tillgång till vård på samma villkor som folkbokförda i Region Gävleborg. Nu vill en politisk majoritet stryka den formuleringen.

Arbetet med att utforma nästa års avgiftshandbok för patienter inom sjukvården är igång och under onsdagen klubbades nästa års upplaga igenom i hälso- och sjukvårdsnämnden. Avgiftshandboken ska godkännas i regionstyrelsen och -fullmäktige innan den träder i kraft.

I den har majoriteten strukit den del som hänvisar till beslutet som gett tillståndslösa personer tillgång till all sjukvård.

Sverigedemokraterna har varit drivande i frågan.

– Vi tycker att människor som inte har laglig rätt att uppehålla sig i Sverige inte ska få mer vård än vad lagen kräver, säger regionråd Anna Sundberg (SD).

Vänsterpartiet kritiskt: En mänsklig rättighet

Enligt svensk lag har personer utan tillstånd att vistas i Sverige enbart rätt till sjukvård vid akutsjukvård – där ingår förutom akuta ärenden också mödravård, läkemedel och vård som kan motverka ett mer allvarligt sjukdomstillstånd.

I lagen står skrivet att vård och behandling kan ges som är mer än omedelbar vård, men går inte in på exakt vad det kan gälla för vård.

Kristina Sjöström (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att de motsätter sig strykningen.

– Det är en mänsklig rättighet att få vård och få den vård som man behöver, säger hon.

Kristina Sjöström säger också att människor med sjukdomar som diabetes kommer drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.