Även fäder drabbas av depression efter förlossningen

Även pappor kan drabbas av depression efter förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Regionen ingår i ett nationellt projekt som ska utforma ett frågeformulär i syfte att fånga upp deprimerade pappor.

–Det är otroligt viktigt att båda föräldrarna mår bra och känner sig engagerade i barnet, säger leg. psykolog Marie Bandh på barnhälsovården i Gävleborg.

Att mammor kan drabbas av så kallade förlossningdepressioner känner säkert många till. Men även pappor, eller nyblivna föräldrar som inte själv burit barnet i sin mage, löper större risk än andra att drabbas av oro och nedstämdhet. Nu tar Region Gävleborg fram underlag till att i höst kunna erbjuda alla föräldrar enskilda samtal med en BVC-sköterska som stöd i föräldraskapet.

”Fadersdepression”

Forskning visar att både nyblivna mammor och nyblivna pappor löper större risk att bli deprimerade än personer som inte fått barn nyligen. I mammornas fall kan det delvis förklaras med hormoner men också den stora omställning som det innebär att få ett nytt barn, vilket såklart även papporna drabbas av. Det här menar Marie Bandh som arbetar som psykolog på barnhälsovården i Gävleborg och träffar många nyblivna föräldrar.

–Vi reagerar alla olika på stora förändringar i livet och att få barn kan vara enormt omvälvande, säger hon.

Ny metod

Hittills har det inte funnits något bra instrument för att fånga upp just pappor som känner oro och nedstämdhet efter att ha fått barn. Nu utformar länet via ett rikstäckande projekt ett frågeformulär som ska användas vid ett enskilt samtal med båda föräldrarna, utöver den screening som mamman redan får. Förhoppningen är att mötena ska införas till hösten.

–Det är en bra idé, det är bra att få prata om hur man känner, säger den nyblivne fadern Oscar Grönfors.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.