Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ reporterns sökande efter Blåkulla i Hamrånge Foto: SVT

Påskgodis ur SVT-arkivet: följ reporterns sökande efter Blåkulla i Hamrånge

Publicerad

Inför påsken 2007 gjorde SVT:s reporter Daniel Wikdahl ett försök att avslöja Blåkullas hemligheter. I ett dramatiskt tv-inslag sökte han sanningen om den mytomspunna platsen – i trakten av Hamrånge norr om Gävle.

Det skämtsamma tv-inslaget skildrar jakten på var Blåkulla ska ha legat – platsen dit häxorna enligt folktron flög i påsktid.

I Hamrånge-trakten finns en plats som heter Blåkulla, och där söker SVT-teamet sig fram. Se inslaget från 2007 ovan, ett lättsamt påskgodis i nyhetssändningen – men som slutar mer dramatiskt än man kanske först tror.

Klart är att det fanns en föreställning om att Axmar bruk hade en dragningskraft på häxor, under de tider häxor uppfattades som en realitet. I bygden finns även Blåkulla på kartan i namnet Blåkullsjön.

Under senare delen av 1600-talet pågick häxprocesserna som intensivast, och hundratals människor, främst kvinnor, miste livet. I socknarna Valbo, Hille och Hamrånge avrättades 27 personer, enligt Wikipedias sida om häxprocesserna.

Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer