Foto: Markus Dahlberg/SVT Arkiv

Patient fick sen cancerdiagnos och avled – Gävle sjukhus anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Gävle sjukhus anmäls till Inspektionen för vård och omsorg efter att ha missat en cancerdiagnos. Patienten fick inte behandling i tid och avled senare.

En man från Gästrikland sökte vård för sin lungsjukdom. Han hade drabbats av en lungkollaps och vårdades på lungavdelningen på Gävle sjukhus. 

Efter tre månader fick hade dock smärtor mellan skulderbladen och det visade sig att patienten hade lungcancer, något som hade missats vid en tidigare röntgen på ett annat sjukhus.

Mannen fick cellgiftsbehandling men avled i sin tumörsjukdom en månad senare.

– Patienten byter vårdinstans flera gånger och det är olyckligt att viktig journalinformation missas mellan vårdinstanserna. Jag beklagar detta och kan inte utesluta att diagnos och behandling tre månader tidigare hade, om än inte botat, förlängt hans liv, säger John Mälstam, chefläkare Region Gävleborg.

Nu har Region Gävleborg lämnat in en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.