Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör chefsläkaren svara på hur den döda kroppen kunde glömmas bort. Foto: SVT/TT

Låg död hemma i 24 dagar – läkaren ovetande om rutinerna

Uppdaterad
Publicerad

Den inhyrda läkaren kände inte till de lokala rutinerna. Därför blev en död person liggande hemma i 24 dagar. Nu måste informationen skärpas till tillfälliga medarbetare.

Det konstaterar Region Gävleborg efter att ha lämnat in sin lex Maria-utredning till den granskande myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Regionen skärper nu sin rutiner om att var tydligare med information vid introduktionen till ny vårdpersonal.

Läkare från hälsocentralen i Hofors kallades till platsen efter att polisen hittade den avlidna personen i början av januari. Den inhyrda läkaren konstaterade dödsfallet och skulle sedan, enligt Region Gävleborgs gällande rutin, ta kontakt med en begravningsbyrå för att ordna med den avlidnas transport från bostaden.

Det samtalet ägde aldrig rum. Läkaren, som var korttidsinhyrd för en långtidsinhyrd läkare som skadat handen, kände inte till rutinen.

”Aktuell läkare var ersättare för annan läkare och arbetade endast den 2-4/1 2019. Han hade inte tidigare arbetat på orten och var inte förtrogen med de rutiner som gällde inom Region Gävleborg. Läkaren fullgjorde alla formalia kring dödsfallet men förstod inte att han även hade ansvar för att beställa transport till bårhus” skriver man bland annat.

Verksamhetschef och vårdenhetschef har också varit i kontakt med de anhöriga och beklagat händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer