Pigga pensionärer gör upp i orientering

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår PRO:s riksmästerskap i orientering i Hudiksvall. Tävlande mellan 65 och 87 år har kommit hit från hela landet för att leta kontroller i parker och skogar.

– När man ser den röda skärmen då blir man lite glad, och sen är det naturligtvis allt snack efteråt. Man pratar med sina motståndare: ”Hur har du sprungit här? Hur har du sprungit där? Du tog en bättre väg än mig”, säger 81-årige Rolf Krohn från Hudiksvall när han berättar om tjusningen med sporten.

Rolf Krohn som byggde banan, är själv en inbiten orienterarare sedan barnsben, och medlem i Hudiksvalls orienteringklubb.

– Jag har hållit på sedan jag var 12 år, och håller faktiskt fortfarande på i begränsad omfattning, eller begränsad hastighet kanske jag ska säga, skojar han.

Knepig sprint

Klockan fyra var det dags för det första av de två loppen i mästerskapet, sprintloppet som gick av stapeln på Håstahöjden.

– Här gäller det att läsa kartan snabbt och springa naturligtvis så fort man kan. Och dessutom hålla reda på var man är. För det är ganska stressigt att springa sprintorientering även om kontrollerna är ganska lätta, säger Rolf Krohn.

Håller formen i bärskogen

Äldst till start var 87-åriga Åke Henriksson från Delsbo. Hans intresse för orientering väcktes när han gjorde värnplikten, men han hade inte tävlat på några år när arrrangörerna ringde och frågade om han ville vara med.

– Jag är inte i trim till hundra procent idag men jag är ute i skogen och rör på mig och plockar bär, säger Åke Henriksson om dagsformen.

Barbro Möllberg från Arboga som tävlade i klassen Kvinnor 70 var först i mål i sin klass, men tvivlade på att hon var snabbast idag.

– Det gick bra förutom en kontroll, den snurrade jag ordenligt på. Annars har jag gått spik på, summerar hon loppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer