Foto: TT

Pojkar i Gävleborg får mest ADHD-medicin i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Utskrivning av adhd-läkemedel till barn skiljer stort över landet. I Gävleborgs län medicinerades 8,6 procent av pojkarna i åldrarna 10-17-år och 4,7 procent av flickorna med minst ett sådant läkemedel 2017. Motsvarande siffror för Jönköpings län är 3,6 och 1,2 procent.

Socialstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att de konstaterar att det finns många kommuner som avviker från en förväntad nivå av ADHD-läkemedel av förskrivningen och att det inte kan bero på en tillfällighet.

Bland flickor är det Gotland som sticker ut i topp, där 5,2 procent av flickorna medicinerades under samma period.

– Att allt fler använder adhd-läkemedel är en direkt konsekvens av att allt fler får diagnosen adhd. Det har inte blivit vanligare att behandla med läkemedel efter diagnos. Vi förväntar oss att ökningen fortsätter, men mattas av på sikt, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.