Polis döms efter att ha prejat ung mopedist

Publicerad

En polisman från Gävleborg döms efter han prejat en mopedist så att han fick en fraktur i foten. Polisen stod också åtalad för sexuellt ofredande – vilket han friades ifrån.

Vad gäller prejandet av mopeden anser tingsrätten inte att mopedisten körde tillräckligt anmärkningsvärt eller trafikfarligt för att polismannen haft skäl att preja honom.

Han som körde mopeden, som är i tonåren, uppger själv att han till en början inte uppfattade att han hade en polisbil bakom sig, eftersom han hade hjälm på sig och inte kunde höra bilen.

”Satt fast i väggen”

Efter ett tag såg han ljusen från polisbilen, varpå han inte körde snabbare än 10 till 15 kilometer i timmen. Hans uppskattning är att det går två, tre sekunder från att han såg polisbilen till att han ”satt fast i väggen” i tunneln.

Polisen hävdar att mopedisten inledningsvis kört 75 kilometer i timmen och inte hade några fungerande lysen.

Döms för brott

Enligt polisen ska mopedisten senare ha kört in i polisbilen, varpå föraren klagade på smärtor i foten, och polismannen skjutsade honom till sjukhuset.

Tingsrätten väljer alltså att döma mot polisens ord. Hans döms till dagsböter för vållande till kroppsskada.

Frias för sexuellt ofredande

Mannen stod också åtalad för sexuellt ofredande där en kvinna uppger att polisen, i samband med ett krogbesök, smekt henne på rumpan – först utanpå byxorna, men sedan ska han också försökt komma innanför byxorna, enligt henne.

Polisen däremot hävdar att de endast tog varandra i hand och presenterade sig för varandra.

Tingsrätten kan inte bevisa att kvinnans version är mer trovärdig än mannens, vilket gör att han frias på den åtalspunkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.