En polischef i Gävleborg åtalas för dataintrång. Foto: SVT

Polischef i Gävleborg åtalas för dataintrång – riskerar två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En chef inom polisen i Gävleborg åtalas för dataintrång. Enligt åtalet från Särskilda åklagarkammaren har mannen olovligen tagit del av uppgifter som rör ett brott där han själv och en nära anhörig är målsägande.

De påstådda dataintrången ska ha skett i mars månad detta år och omfattar sökningar i flera av polisens olika IT-system. Bland annat ska mannen ha läst händelserapporter där personnummer på gripna framgått.

Han ska även ha sökt i systemet PMF (Polisens Multifråga) som ger tillgång till en rad register – exempelvis passregistret, signalementsregistret, misstankeregistret, belastningsregistret och allmänna spaningsregistret.

Nekar till brott

Enligt åtalet så ska polisen dessutom ha sökt på uppgifter till en anhörig till en av de misstänkta gärningsmännen i ärendet där han är målsägande. Åklagaren menar att sökningarna inte har varit nödvändiga för polischefens arbetsuppgifter och att de därför bör anses som dataintrång.

Polischefen nekar i förhör till brott. Om han döms riskerar han böter eller fängelse i högst två år.

SVT Gävleborg har sökt både åklagare och polischefens försvarare utan att lyckas nå dem.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.